Skip to main content

Bodemonderzoek bij aankoop woning

Bij aankoop van een woning wordt veelal een bodemonderzoek uitgevoerd. Dit om te voorkomen dat je na de koop tegen een verontreiniging aan kunt lopen en de bodem moet saneren. De kosten om de bodem te saneren kunnen oplopen tot honderdduizenden euro's.

Daarnaast is er kans dat de eventuele verontreiniging simpelweg slecht is voor de gezondheid en het gevaarlijk kan zijn om op die locatie te wonen. Dit is helemaal aan de orde bij kinderen, die nog een hele ontwikkeling moeten doorgaan. Bijvoorbeeld een loodverontreiniging in de bovengrond waarmee kinderen in contact kunnen komen, kan erg slecht zijn.

Dit kan je voorkomen om voor de aankoop van de woning een bodemonderzoek uit te laten voeren. Het perceel wordt dan conform de NEN5740 onderzocht, zodat de resultaten betrouwbaar zijn. Een bodemonderzoek voor aankoop van een woning begint vanaf €1495,- inclusief btw. Deze kosten wegen niet op tegen eventuele sanering van vele malen deze kosten.

Omdat er vaak haast bij geboden is, kunnen wij voor dergelijk onderzoek snel schakelen. Ga uit van een oplevertermijn van ca. 4 weken na akkoord offerte. Het is mogelijk dit te verkorten naar 1 week, maar daar hangen wel wat haken en ogen aan en is duurder. Maak het daarom zo snel mogelijk in orde.

Vraag een offerte aan
Dit moet je weten

Koper of verkoper?

Bij verkoop of aankoop van een woning heeft voor wat betreft de bodem de kopende partij een meldplicht en de kopende partij een onderzoeksplicht. Als er verontreiniging bekend is op locatie dient de kopende partij dit te melden. De kopende partij heeft onderzoeksplicht en betaald doorgaans het bodemonderzoek. Maar alles is onderhandelbaar, maak dus goede afspraken!

Vraag een offerte aan